Köpa pendel

  • By Malin
  • 28 Jan, 2022

Lampor i fönster

Det går trender i lampor och inredningsdesign varav funktionalitet är bra att fundera över innan man börjar titta på färger och former. Lampor som hänger från taket och kan gunga lite fram och tillbaka kallas pendellampor. Att köpa pendel har blivit väldigt populärt och vi ser dem alltmer även i butiker och salonger. De är mest förekommande i kök, hall, stora fönster och rum med högt i tak.

Placering och installering

Syftet med dessa lampor har i sig har inget med gungandet att göra utan det är höjden, sladden ner från taket, som är det viktiga och bör vara reglerbar beroende på behov. Rekommenderad höjd är 60-80 centimeter över det den ska belysa utan att i sig blända andra personer i rummet. Bordslampor ger ett mer koncentrerat ljus och fungerar bäst när de ska hjälpa bara en till två personer. En av de vanligaste problemen när man ska köpa pendel är att inte veta hur mycket sladd det kommer att behövas.

Många sätter sin pendel för högt eller inte i centrum över bordet. Krokar i tak och eluttag sitter ibland fel i förhållande till hur de används idag. Frågan blir då vad får jag göra själv med el? Det enkla svaret är att du får inte öppna och flytta uttag. Det samma gäller gummihöljet på sladdar eller hållaren av glödlampan.

Köpa pendel eller göra den själv?

idag är det enkelt att få tag på långa lampsladdar med bara en sockel för glödlampan i andra änden. På så vis kan man enkelt och lätt göra sin egen pendel genom att trä sladden genom utvald lampskärm. För en del är detta ett utmärkt sätt att återanvända korgar och blomkrukor. Har man en speciell idé och är lite kreativ kan detta vara det bästa sättet att skapa något unikt som bara finns i ett visst hem.

Materialet kan variera från papper till färgat glas eller ren metall. Har man inte råd med dagens silverpris går det bra att välja stål eller mässing i designen. Speciellt mindre lampor som hängs i fönster tenderar att vara kombinationer av metall och glas på olika sätt. Trendigt just nu är special designade glödlampor där koppartråden lyser och sladdar som ser ut som rep.

Belysning som konstform

Smart belysning kan både framhäva konst och hantverk samt dölja andra skavanker hos byggnader och möblemang. Det är inte för inte ljussättare är ett eget yrke. Belysning och dess placering kan göra skillnad som natt och dag i ett rum och är ett av de enklaste och billigaste sätten att förbättra eller ändra ett rums funktion och utseende. Köpa pendel kan man göra i butik eller online.

Är man road och vill variera sina lampor rekommenderas att surfa lite på nätet och bläddra lite i magasin och se vad som finns innan man slår till. Dagens inspirationskällor är oändliga.