Hängande vägglampa - en designtrend som kommit för att stanna

  • 22 Sep, 2021

Hängande vägglampa

En lampa bidrar inte bara med ljus till rummet, utan kan även utgöra en oersättlig del av inredningen! Kanske känner man att en taklampa känns lite tråkig, men en golvlampa tar upp för mycket plats och golvyta? Lösningen kan vara någonting mittemellan—en hängande lampa! Det är inte alla som vet vad en hängande vägglampa är eller att detta alternativet finns, och vi ska ta oss en titt på fördelarna med denna typ av lampa.

Hängande vägglampa: Vad är det?

Många tänker direkt på utomhusbelysning när de här om hängande vägglampor, just för att dessa ofta kan ses sittandes på lyktstolpar eller på husfasaden. På senare år så har designen dock letat sig in i våra hem, och allt fler upptäcker fördelarna med en hängande vägglampa från märken som trendsäkra Wofi! Denna typ av lampa sitter fast i väggen, men har sedan en formation så att den sticker ut från väggen och har själva lampan hängandes i formationens yttre ände. Detta ser både snyggt och stilrent ut, samtidigt som det sparar plats på golvet.

Därför bör du överväga en hängande vägglampa

Det finns många olika anledningar till varför någon kanske har börjat fundera på att skaffa denna sorts lampa. Dels så är det mycket möjligt att man kanske har sett exempel på hur lampan kan stylas hos hos en trendsäker designbyrå eller i en inredningstidning, men sedan finns det även praktiska anledningar! Att spara utrymme är såklart en, då en hängande vägglampa inte står på golvet. En annan är om man kanske har barn eller husdjur, för att slippa riskera att någon ska knuffa omkull lampan när det blir lite extra stressigt i vardagen. Anledning nummer tre kan helt enkelt vara att det ser snyggt och originellt ut med denna typ av lampa! Roligare än den där klassiska taklampan som kanske har suttit på plats i flera år, och betydligt mer unikt än en golvlampa.

Olika användningsområden för denna sorts lampa

Med en hängande vägglampa så får du väldigt många olika inredningsmöjligheter och alternativ! Dels så kan den såklart användas utomhus för att lysa upp grusgången fram till husdörren, eller så kan den passa in i köket, vardagsrummet eller till och med badrummet. Lampans anpassningsbarhet är ytterligare en bidragande anledning till dess stigande popularitet.

Att installera en hängande vägglampa

Vad som gäller vid installering beror på hur situationen ser ut där hemma. Om det redan finns ett tillgängligt uttag och montering för lampan så krävs ju inget annat än att koppla in den och börja lysa upp rummet, men något behöver installeras eller flyttas elmässigt så ska man vara lite mer försiktig. Visst finns det vissa saker man kan göra själv med el i hemmet, så som att byta glödlampor, en annars så är det bäst att anlita ett proffs om man själv saknar erfarenhet. En stor anledning är just att en felinkopplad lampa kan utgöra en brandfara, och det vore ju trist om inköpet av drömlampan skulle leda till katastrof.

Är en hängande vägglampa rätt för dig?

Innan man köper så måste man tänka till och bestämma sig för om inredningsdetaljen verkligen passar in i det egna hemmet, och om något sådant som en hängande vägglampa faktiskt skulle fungera ihop med resten av rummet och inredningen. Kom ihåg att denna typ av vägglampa sticker ut en bit från väggen och hänger ner, och att den kanske inte passar ett litet och trångt utrymme. För rätt rum så kan en hängande vägglampa dock vara bästa tänkbara inredningsdetaljen!