Den stora guiden till belysning utomhus

  • 06 Apr, 2022

En glödlampa

En utomhusbelysning kan fylla väldigt många funktioner. Den kan förlänga kvällarna, lysa upp garageuppfart och ytterdörr eller bara höja stämningen. Det finns mycket att tänka på när du ska välja belysning utomhus. Nu är det dessutom enklare att hålla nere energiförbrukningen med praktiska LED-lampor. Den första frågan du bör ställa dig är dock varför du vill lysa upp din trädgård.

Hitta dina behov

Det finns många anledningar till varför man vill lysa upp en trädgård. Det kan till exempel vara av praktiska skäl så du ser bättre när du kommer hem om kvällar och nätter. Du kan också sätta upp belysning utomhus för att skapa trivsel. Om du har lampor vid altanen kan du sitta ute mycket längre både på sommar och vinter. Hitta flera lampor online och välj ett par fina modeller som passar i din trädgård.

En annan sak du måste kolla upp är vad du får göra själv med el. Det mesta måste nämligen göras av en utbildad fackman. Det medför stora risker att koppla el om du inte har utbildning. Därför är det alltid bäst att vända dig till en elektriker vid dessa tillfällen.

Belysning utomhus för dekorativa syften

Har du några saker i trädgården som du vill lägga fokus på lite extra? I så fall är det smart att använda dekorativ belysning som utomhusbelysning runt dessa objekt. Det kan till exempel vara en vacker prydnad runt din trappa eller altan. Många väljer också att ha lite extra belysning vid högtider som jul och påsk. Då kan du till exempel sätta belysning i vitt eller olika färger runt en stor gran som du har på tomten.

När det kommer till dekorativ belysning finns det väldigt många olika alternativ. De flesta använder någon form av ljusslingor som du kan sätta upp hur du vill. Idag finns det även ljusslingor med lite större lampor som passar till det mesta. Se över de olika ljusalternativen som finns innan du gör ditt val. Då kan du också jämföra priser.

Belysning för trygghetens skull

Många har även belysning utomhus för att det känns tryggare. Det är trots allt vanligare med inbrott under höst och vinter. Då kan det vara smart att satsa på ytterbelysning med sensorer som lyser upp så fort någon är i närheten. Du kan börja med att sätta dessa vid samtliga entréer. Idag finns även mer avancerade alternativ som tänds inifrån.

Idag finns också många automatiserade lampor där du kan ställa in färg och ljusstyrka. Det brukar även kunna kopplas till din mobil så du kan styra dem när du inte är hemma.