Vårtider och tid för plantsättning!

IMG_2475_01

Våren är i all prakt här i de flesta delarna av vårat avlånga land och vad passar inte bättre än att rensa upp runt huset och ge lite färg med blommor? Blommorna som du kanske odlat inomhus eller köpt på affären väntar nu på att få komma ut. Men bor du i de norra delarna av landet så kan det vara värt att vänta några veckor till då det kan komma några riktigt kalla nätter vilket kan skada eller få blomman att dö och det vill vi såklart inte! Ett tips är att ta ut blommorna succesivt för att vara säker. Låt dem stå ute i några timmar och öka dag för dag så hinner de härdas till vädret utomhus.

Maj är en viktig månad att ge näring till blommor och växter, så det är i all tid att börja gödsla, rensa ogräs och luckra jorden för att få så bra växtstart som möjligt. Många sommarblommor som förgätmigej, blåklint och ringblomma är i tid att så nu så de börjar växa mot sommaren. Så tänk här på ge den näring som varje blomma behöver i god tid. Men tänk även på att skadedjuren vaknar till liv under denna tiden, så se till att ta hand om dina växter.

Har du trädgårdsland så är det god tid att börja sätta lite svenska klassiker som sallat, rödbetor, morötter och potatis. Tänk om några månader hur gott de kommer smaka! Något jag också föredrar att göra i samband med denna växande period är att dekorera och inreda både inom- och utomhus. På verandan så kan man färgkombinera blommor med soffdynor, tavlor och andra objekt. Själv gillar jag att bryta av min inredning med något gammalt och rustikt, för att få den där antika känslan. När man ändå är igång kan det ju vara roligt att piffa upp lite inomhus också, för att få en ny fräsh känsla inför sommaren. Jag kommer posta lite inspirationsbilder om detta och kanske från mitt eget hem senare!

Tillsvidare får ni ha det bra och lycka till med odlingarna så syns vi snart igen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *