Det våras för växthusen

 

växthus

Nu när sommaren närmar sig med stormsteg så börjar det bli dags att fixa i ordning sitt växthus, att kunna smita ut i växthuset och pyssla om växterna i värmen är ju rena avkopplingen för själen.

För att hjälpa er på traven för att få ut så mycket som möjligt av ert växthus tänkte vi sätta ihop några små tips.

Det nästan viktigaste om du är på gång att bygga ett växthus är att inte göra ditt växthus för litet, tänk själv att ha gott om utrymme så du kan sitta och ta en fika bland frukträden och gurkplantorna. Många av de billiga växthusen är ofta väldigt rangliga och trånga vilket man kanske inte tänker på när man står i butiken men när du väl börjar sätta in dina krukor och växterna frodas så blir det fort väldigt trångt.

Några andra tips för att få ut så mycket som möjligt av växthuset är att sätta in ventilationsluckor. Även om vi i Sverige inte har några extrema temperaturer så kan det blir otroligt varmt i ett växthus och det även om det bara är runt 15 grader ute. Det krävs inte många minuter sol innan temperaturen stiger så pass mycket att växterna börjar hänga. Det finns många olika varianter och en inte så farlig summa kan du få en lucka som stänger och öppnar sig själv när temperaturen börja stiga i växthuset. Många hänger även upp lite skynken eller målar med kalk för att solen inte ska bränna sönder växterna. Det är kanske inte den snyggaste lösningen men om du vill få dina växter att trivas kan det mycket väl vara värt det.

När det gäller rena odlingstips så brukar nästan det svåraste vara att hålla jorden fuktig i växthuset. Man måste nästan vattna dagligen i växthus, för att minska risken för uttorkning så ska du välja så stora krukor som möjligt eftersom det tar längre tid innan jorden torkar upp då.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *