Vilka grönsaker i november

outlight-november

Hösten, eller snarare vintern, är här och skördarna är minst sagt över för i år. Vilka grönsaker och frukter är det som är i ropet nu innan vintern börjar och hur kommer det att påverka matlagningen?

Frukt:

När det kommer till frukt så är det givetvis mindre frukter som vanligt som finns att få tag på, och detta kommer givetvis även avspegla sig i frukthyllorna i affärerna. I södra Europa så är det dock storsäsong på Satsumas vilket kommer vara väldigt billigt att köpa. Även fikon och mango kommer gå ner i priserna då det är skördesäsong vid deras huvudområden.

Grönsaker:

Grönsaker däremot finns det betydligt bättre om. Mycket rotgrönsaker, lök och kål hittar vi i hyllorna och november är den perfekta månaden för varma soppor och grytor! Så se till att du har grytorna putsade för nu blir det långkok för hela slanten! När det kommer till rotsakerna så hittar vi bland annat kålrot, jordärtskocka, palsternacka, rotselleri, svartrot och morätter. På kålfronten är bland annat vitkål, spetskål, rödkol, savoykål, brysselkol och salladskål på menyn. Utöver det hittar vi även gul lök, röd lök, potatis, pumpa, rödbeta, purjolök och kryddan dill som det kommer finnas överflöd av. Dill passar självklart bra med fisk, så goda fisksoppor och grytor passar nog utmärkt i kylan som nu lamslagit landet. Trevlig matlagning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *