Odla örter i trädgården

Finns det något mer läckert än att äta och använda egenodlade växter till sin mat? Tveksamt skulle jag vilja säga.

Blanda drinkar med mynta, lägg rosmarin på grillkorven eller varför inte fylla salladen med basilika. Att tillägga sin egen krydda gör det lilla extra.

Som ni förstår tänker jag idag tipsa om att odla örter i trädgården.

Du behöver en solig plats i trädgården även om du väljer att odla i en kruka eller direkt i jorden. Det kryddor är bra på är att klara sig utan så mycket näring och det vill ha det torrt omkring sig.  När de väl har börjar gro och växa behöver man inte göra så mycket mer då de klarar sig bra på egen hand. Jag tänkte tipsa om några lättodlade varianter som är goda till maten.

Börja med att åka och handla.

Det du behöver köpa är:

Jord: köp ett paket planteringsjord.

Kryddväxter:

Vackert blommande kryddor – Oregano, salvia, äppelmynta och lavendel

Största kryddorna – libbsticka och spansk körvel

I drinkar – myntra, citronmeliss, isop och gurkört

Så här gör du: Gräv ner örtplanta för örtplanta. Tryck till runt om och vattna ordentligt. Fortsätt att vattna veckan ut så att växterna inte torkar innan växterna grott ordentligt och börjat växa upp.

Alla plantor överlever tyvärr inte Sveriges vinter, de mer tåliga växterna är mynta, oregano, gräslök och lavendel.

 

Ett tips när man fått upp sina odlingar är att göra:

Kryddsmör – blanda smör, persilja, rosmarin, citronskal, vitlök och flingsalt

Grönt smör: Mixa örter och smör

Snapskrydda: Johannesört, malört, anis eller fänkål

Förutom att örter smakar fantastiskt i både drinkar och mat, doftar lavendel, citronmeliss, pepparmynta och åbrodd ljuvligt gott!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *