Odla frukt i trädgården

I vårt förra inlägg gick vi igenom hur man odlar kryddor i trädgården, den här veckan tänkte vi berätta mer om odling av frukt.

När det är dags att investera i trädgården kommer här lite tips.

äppel

Äpple

Äppleträd är vanligt i Sverige och visst är det gott att kunna äta nymogna äppel från sitt eget träd. Redan under 1100-talet började vi svenskar att odla äpplen. Det finns en mängd olika äppelsorter som man kan odla i sin trädgård, det beror lite på vad man föredrar att använda sina äppel till.

Bäst smak: Aroma-äppel är det många som föredrar för den goda smakens skull. Det finns även en Amorosa som är en rödskalig Aromavariant.

Tåligast: För de som bor i kalla delarna av Sverige kan en sort vid namn rödluvan rekommenderas, det är en tålig äppelsort som mognar i september. Dock ska man helst använda de här äpplena ganska snart efter de mognat då de inte håller sig fina speciellt länge.

Tidigast: Vill man ha äppel i augusti ska man välja Transparente blanche. En gröngul äppelsort som bjuder på en saftig och söt smak.

 

Päron

Päron är inte alls lika vanliga som äppelträd i Sverige, antagligen för att frukterna inte kan lagras på samma sätt. Men tycker man om päron så är det fullt möjligt att få fina päron i slutet på augusti till oktober. Sorter som vi rekommenderar är Esperens herre och Gråpäron.

Plommon

Victoria är en plommonsort som hängt med sedan 1840-talet. Den rödlila ovala frukten mognar i slutet på september och det brukar komma massvis med plommon. Man ska tänka på att kartgallra bort en del av dem för att få fina stora plommon. Det har kommit en annan sort som bjuder på mer hållbara frukter med namnet Opal som kan vara det bättre alternativet om man ska odla plommon idag.

Persikapersika

Kan man odla persika i trädgården är kanske er reaktion, ja det kan man!
Dock behöver man en varm södervägg och ett gynnsamt klimat. Har man flera sorter ökar chanserna för att skörden ska bli bra.

Kiwi

I Sveriges sydligaste delar kan man odla kiwifrukter. Det finns tre olika sorter, Anna, Paula och Oskar att välja bland. Kiwiplantan trivs i näringsrik och väldrenerad jord, ju soligare desto bättre. I slutet av augusti kan man skörda små kiwis, du vetatt de är mogna om du klämmer försiktigt och de är mjuka.

körsbärKörsbär

Körsbärsträd är fantastiska. Alla barn borde få klättra i ett körsbärsträd och äta så mycket körsbär man vill på sommarlovet. Det finns Almore – en körsbärssort med mörkröda bär och Fryksås, bär som är ljusröda.

Man ska inte glömma alla småbär som krusbär, röda svarta vita vinbär, hallon, smultron, rabarber med mera.

Fundera ut vilka frukter du skulle vilja ha i din egenodlade fruktsallad!

 

För mer information läs här.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *