Odla bambu i trädgården

outlight-bambu

Bambu är något som man kanske inte förknippar med Sverige, utan snarare Asien och Karibien, men något som faktiskt börjar bli mer och mer populärt i speciellt mellan och södra Sverige är att plantera Bambu i trädgården. Vissa gillar att ha den lätthanterliga plantan som ett buskage för att skärma av insikt till trädgården från t.ex. gatan medan vissa bara vill ha den som en liten växt. Oavsett hur du vill använda den så finns det några saker du bör veta om bambu!

När du ska plantera bambu så bör du tänka på att plantera växten på våren eller sensommaren i ett inte för blåsigt område. Du bör planera din Bambu rak i marken och vattna mycket om det är i ett soligt läge. I Asien så är växterna vana vid stora mängder vatten på sommaren och torrare vintrar. Gödning är inget måste för Bambuträd men det kommer ge växtligheten en raketfart om du vill att det ska växa snabbt! Var dock uppmärksammad att i perfekta förhållanden så kan bambun sprida sig och bli väldigt vildvuxen. Du kan dock gräva en rhizomspärr om du bara vill ha plantan i ett visst område.

”Vanlig” bambu växer oftast upp till tre meter höga, men vill du ha en riktigt stor bambu kan du kolla efter bissetbambu som kan växa sig upp till hela 6 meter hög. Bambu har blivit ett populärt substitut till vanliga häckar för att skärma av grannar och vägar då de är i princip lika ogenomträngliga att se eller ta sig igenom som en häck. Att höra bambubladen i vinden är väldigt avslappnande och den klara gröna färgen ger ett trevligt färginslag till trädgården!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *