Att renovera sitt hem

Har du gått i tankar om att rusta upp hemma och göra allt lite snyggare? Du är inte ensam! Att renovera sitt hem oavsett om man bor i lägenhet eller i ville är inte det enklaste, men det finns ett gäng punkter som kan göra det betydligt enklare!

  1. Planering: När det kommer till planering så finns det många olika saker att bocka av. Det allra första du måste tänka på när du börjar planera är ekonomin. Nu pratar vi självklart inte om att du ska räkna ut kostnaden ner till sista kronan, utan att ha ett hum om hur mycket du kan tänkas spendera på din renovering. Många tar lån idag för att ha råd att göra in renovering och betalar sedan av det. Med dagens ränteläge kan det vara värt att kolla över om det är mer förmånligt för dig att låna pengar direkt och inte vänta tills hela planeringen är klar. Att kolla kostar aldrig något! När du har din grundbudget strukturerad så är det enklare att planera in inköp och se hur mycket du faktiskt kan renovera innan budgeten tar slut.
  2. Tillstånd: När du gjort din planering så bör du se över om du måste ansöka om några tillstånd innan du gör dina inköp och sätter igång. Bor du i lägenhet så är det främst via styrelsen några eventuella tillstånd godkänns. Bor du i villa så finns det begränsningar hur mycket du kan bygga ut/bygga nytt på din tomt utan tillstånd. Ska du utöka huset så kolla upp detta innan, men är det endast invändig renovering så är det bara att tuta och köra!
  3. Inköp: Att tänka ekonomiskt när man gör sina inköp är väldigt väsentligt för att hålla sig inom budget. Jämför priser på olika inköpsplatser och kolla om du kan få mängdrabatt om du köper in många produkter på samma ställe. Här kan det vara bra att ha det mesta av vad du behöver införskaffa nedskrivet för att kunna få några eventuella rabatter!
  4. Arbetskraft: Ska du göra all renovering själv så kan du skippa detta men kolla in nedanstående punkt. Om du dock ska hyra in snickare, rörmokare, murare och allt annat du kan behöva så kolla runt vilken prisklass olika firmor ligger på. Det kan skilja sig tusentals kronor beroende på vart du vänder dig. Ofta kan det vara förmånligare att hyra snickare, rörmokare och all personal från ett och samma företag då det kan ge dig kraftig rabatt.
  5. Tidsplanering: Eftersom vi bor i Sverige och har ett strängt vinterklimat så är det viktigt att planera lätt. Om du ska renovera grund, tak, utsidor, fönster eller andra ytor som är blottat för väder så kan det vara viktigt att tänka på en tidsplan.

Vi har fått många frågor när det kommer till det här med att låna pengar för att göra en renovering. Vanligtvis så är det inga problem att låna pengar av sin bank för att göra en renovering. Skulle det av någon anledning bli gnissel så kan du alltid kolla med andra banker om de kan låna ut till dig. Det finns många hemsidor på nätet som kan hjälpa dig med att kolla över olika långivare och vilka villkor som gäller. Var säker att kolla på ränten och återbetalningsplaner för att se vilket som kommer passa dig bättre. Ta in det första bästa du hittar, utan vänta tills du hittar något som passar dig perfekt!

När all planering är klar, lånet är på plats, arbetskraften är inhyrd och du bara väntar på startdatumet så är det bara att tuta och köra! Lycka till!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *