Inreda barnrummet

Tips när man ska inreda barnrummet

Att planera ett barnrum är något som föräldrar brukar se fram emot. Men det kan vara bra att tänka genom sina inredningsval innan man köper på sig för mycket saker. Det ska gärna vara praktiskt – och snyggt!

I ett barnrum ska det helst finnas mycket plats för leksaker och förvaring samtidigt som det ska finnas en bra lekyta kvar.

Köp gärna vanliga möbler istället för barnmöbler, så slipper barnet växa ur sina möbler på bara något år. Vill man spara ännu mer kan man försöka ta en neutral färg på just möblerna så de kan följa med in i tonåren. Vitt fungerar alltid. Vill man gärna ha barnmöbler kan man hålla utkik på blocket eller i secondhand butiker. Att blanda gammalt med nytt ger ofta ett fint och personligt resultat.

När man ska välja barnrumsstil kan det vara bra att fundera ut ett tema. Gillar barnet dinosaurier? Prinsessor? djur?  Har barnet en favoritfärg?

Målade väggar är oftast lättare att torka av än tapeter. Använd gärna väggdekorer och figurer för att dekorera väggarna med. Har man målade väggar är det lätt att måla om när man ska förnya rummet. Kör man vita väggar kan man med fördel använda färgglada tavlor och textiler som mattor kuddar och gardiner. Ett alternativ till färdiga väggdekorationer kan vara att man köper mallar och målar motiv på väggen. Det är en smaksak vad man föredrar.

En matta är bra på tre vis, mjuk att leka på, vacker att titta på och den dämpar ljudnivån. En stor fördel om man kan tvätta av mattan om den skulle bli smutsig. Sen ska man fundera på om man bör ha en bilmatta, enfärgad  eller en mjuk långlugg matta som kan vara bra till myshörnan men mindre bra om barnet vill bygga lego på platsen.

Förvaring är viktigt på ett barnrum och lådor brukar fungera bra eftersom barnet lätt kan städa själv då. Med bilder på varje låda som beskriver vad lådan bör innehålla blir det ännu lättare för barnet att hålla rent på egen hand. Det finns många bra alternativ som att ha lådor under sängen, det ger också extra lekplats i ett mindre rum, sen finns det lådor på hjul eller lådor i en byrå – alltsammans är praktiskt.

Vimplar är också ett bra alternativ tnär man vill få in en viss färg eller ett passande tema i ett rum. Det ger en extra fin touch och det är lätt att göra vimplar själv antingen med hjälp av mönstrade papper eller med tyg och en symaskin.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *