Att lyckas med belysningen

En fördel med att vi bor i mörka Sverige är att vi kan njuta av vår belysning som vi har i våra hem. Belysning kan göra underverk för vilket rum eller vilken vrå som helst i ett hus. Idag tänkte jag gå in närmare på det här med belysning.

Vi börjar med Allmänbelysning:

Allmänbelysning är grunden till all belysning och skapas bäst genom ljuskällor som vi inte direkt ser. Inbyggda spotlights kan vara ett exempel på allmänbelysning. Det gäller att hitta dolda ställen i rummet där man kan placera spots,  eller kanske en LED-slinga. Ovanför skåp eller inuti ett vitrinskåp kan det göra stor skillnad med lite ljus. Med allmänbelysning menar vi inte taklampan då denna inte hittar rätt till alla hörn, självklart är en taklampa en självklarhet men det ljuset mås bra av att kompletteras med.

Taklampan passar bättre in i vår nästa kategori som är stämningsbelysning och i den kategorin hör även dimmer och levande ljus in. Ganska självklara eftersom de alla ger klara mys eller dagstämningar.  Golvlampor är också en form av stämningsbelysning.

Den sista ljuskategorin är punktbelysning. Detta använder vi när vi vill ljusa upp något som till exempel en tavla eller en växt.

 

Nu när vi gått igenom olika kategorier av belysning kan vi ge några allmänna ljustips om varje kategori.

Allmänbelysning. Man ska undvika att ha utanpåliggande spotlights som allmänbelysning. Istället ska man dölja alla ljuskällor så gott det går, som när man använder inbyggda spotlights.  Det är inte fel att ha ljus riktat mot taket, speciellt inte om det finns vacker stuktatur i taket som man vill visa upp.

Stämningsbelysning. Dimmer dimmer dimmer. Med en dimmer kan man sätta mysstämningen hur lätt som helst. Använd gärna fler lampor som stämningsbelysning, en golvlampa bredvid en växt eller bredvid en fåtölj gör också stor skillnad med tanke på ljus och även inredningsmässigt. Det är med stämningsbelysningen du skapar din unika stil, passa på att vara ordentligt kreativ!

Punktbelysning. Överdriv inte din punktbelysning utan välj med omsorg vilka inredningsdetaljer som  du vill ska synas lite extra. Det är bra att ha ställbar punktbelysning så du får ljuset exakt vart du vill ha det.

I en normalstort rum brukar man rekommendera 7 olika ljuspunkter – säkert fler än vad du har idag?

Ì köket kan det vara praktiskt med punktbelysning över diskhon, arbetsbänken och spisen eller andra arbetsytor. Taklampa över matbordet som stämningsbelysning och gärna levande ljus som extra mysfaktor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *